Wat is een cacao ceremonie? Lees hier alles wat je wilt weten over cacao ceremonies

wat is een cacao ceremonie

Een cacao ceremonie is een oude rituele bijeenkomst die zijn oorsprong vindt in de culturen van Midden- en Zuid-Amerika, waar cacao door inheemse volken zoals de Maya’s en Azteken als heilige plant werd vereerd. Deze ceremonie draait om het drinken van ceremoniële cacao, een puur en onbewerkt product van de cacaoboon. Tijdens de ceremonie wordt cacao gebruikt als een middel om verbinding te maken met jezelf en anderen, met als doel spirituele groei, zelfreflectie en genezing.

Wat doet een cacao ceremonie met je?

Cacao wordt vaak gezien als een hartopener. Het drinken van pure, ceremoniële cacao kan je helpen om dieper in contact te komen met je emoties en een gevoel van liefde en verbondenheid te ervaren. Veel mensen melden dat ze tijdens of na een cacao ceremonie meer helderheid krijgen over hun gevoelens en doelen. Het kan je helpen om blokkades los te laten, zowel emotioneel als spiritueel.

Waar komen cacao ceremonies vandaan?

Cacao ceremonies vinden hun oorsprong in de rituelen van de oude Meso-Amerikaanse beschavingen. Voor de Maya’s en Azteken was cacao een heilig middel dat werd gebruikt tijdens spirituele rituelen en offers aan de goden. Ze geloofden dat cacao hen hielp om contact te maken met hogere krachten. Deze oude tradities zijn door de eeuwen heen behouden gebleven en worden tegenwoordig wereldwijd uitgevoerd in spirituele kringen. Wanneer je Mexico als spirituele bestemming bezoekt, zul je zeker in het schiereiland Yucatan ook de mogelijkheden hebben om een cacao ceremonie bij te wonen. 

Wat voel je als je pure cacao drinkt?

De ervaring van het drinken van ceremoniële cacao verschilt per persoon, maar velen ervaren een gevoel van warmte, kalmte en verbondenheid. Cacao bevat theobromine, een stof die een mild stimulerend effect heeft en je hartslag kan verhogen zonder je zenuwachtig te maken. Dit zorgt voor een zachte energieboost en een gevoel van helderheid. Emotioneel kan het drinken van cacao je meer openstellen voor je innerlijke wereld en je helpen om emoties te doorvoelen. Het kan ook gepaard gaan met een gevoel van vreugde en euforie.

Is cacao psychoactief? Kun je high worden van ceremoniële cacao?

Hoewel cacao invloed heeft op je stemming, is het niet te vergelijken met een psychoactieve stof zoals cannabis of psychedelica. Cacao is dus niet echt “high” makend in de traditionele zin. Echter, de effecten van ceremoniële cacao kunnen soms als intens worden ervaren, vooral wanneer je je tijdens een ceremonie richt op je innerlijke proces. Dit komt door de combinatie van de stimulerende stoffen in cacao, zoals theobromine, en de spirituele setting waarin het vaak wordt genuttigd.

Hoeveel kost een cacao ceremonie?

De kosten van een cacao ceremonie kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de ceremonieleider. In Nederland kun je rekenen op bedragen tussen de €30 en €80 per sessie, afhankelijk van of de ceremonie in groepsverband of privé wordt gehouden. Soms worden er ook aanvullende elementen gebruikt, zoals smudgen met salie of palo santo, wat de ervaring nog krachtiger kan maken.

Is een cacao ceremonie gevaarlijk?

In principe is een cacao ceremonie veilig voor de meeste mensen. Het belangrijkste is dat je je eigen lichaam goed kent en luistert naar wat goed voelt. Er zijn echter enkele mensen die voorzichtig moeten zijn met het consumeren van cacao, zoals mensen met een gevoelige hartconditie of hoge bloeddruk, omdat cacao de bloedcirculatie kan stimuleren. Het is ook belangrijk om te weten dat cacao in grote hoeveelheden misselijkheid kan veroorzaken. Overleg bij twijfel altijd met een arts, vooral als je medicatie gebruikt.

Kun je thuis een cacao ceremonie doen?

Ja, je kunt zeker thuis een cacao ceremonie doen. Het belangrijkste is dat je ceremoniële cacao gebruikt, want dit is speciaal bedoeld voor rituelen en heeft een zuiverende werking. Creëer een rustige, spirituele sfeer in je huis. Dit kan je doen door bijvoorbeeld smudgen met salie of het gebruik van florida water om de ruimte energetisch te reinigen. Zet intenties voor de ceremonie, bereid de cacao op een liefdevolle manier, en neem de tijd om bewust de cacao te drinken en te voelen wat het met je doet.

Wat is het recept voor een cacao ceremonie?

Het recept voor ceremoniële cacao is eenvoudig, maar het gaat vooral om de zorg en intentie waarmee je het bereidt. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten:

  • 30-50 gram ceremoniële cacao per persoon
  • Water (optioneel: plantaardige melk)
  • Een snufje cayennepeper (voor extra warmte en energie)
  • Een beetje honing of agavesiroop naar smaak
  • Voeg eventueel ook specerijen zoals kardemom, kaneel of gember toe als tegenhanger van de bittere smaak

Bereiding:

  1. Verwarm het water of de melk tot net onder het kookpunt.
  2. Snijd of breek de ceremoniële cacao in kleine stukjes en voeg het toe aan het warme water.
  3. Roer langzaam totdat de cacao volledig is opgelost.
  4. Voeg eventueel honing of een andere zoetstof toe en een snufje cayennepeper.
  5. Neem de tijd om bewust van je cacao te drinken en focus op de intentie van je ceremonie.

Zijn er bijwerkingen bij een cacao ceremonie?

De meeste mensen ervaren weinig tot geen bijwerkingen tijdens een cacao ceremonie. Wel kan het consumeren van een grote hoeveelheid cacao voor sommigen leiden tot misselijkheid of een versnelde hartslag. Ook kan ceremoniële cacao in zeldzame gevallen lichte hoofdpijn veroorzaken, vooral als je niet gewend bent aan de stimulerende effecten van theobromine. Het is aan te raden om voor de ceremonie licht te eten en voldoende water te drinken.

Waar kun je ceremoniële cacao kopen?

Je kunt ceremoniële cacao kopen in verschillende winkels zoals bijvoorbeeld spirituele winkels of biologische / eco winkels. Daarnaast zijn er online ook tal van mogelijkheden om ceremoniële cacao te bestellen. Zo kun je bij bol.com ook ceremoniele cacao van verschillende aanbieders kopen. 

Spirituele groei, emotionele genezing en verbondenheid

Een cacao ceremonie is een prachtige manier om dieper in contact te komen met jezelf en de wereld om je heen. Of je nu kiest voor een groepsceremonie of thuis een eigen ritueel uitvoert, cacao kan je helpen bij spirituele groei, emotionele genezing en een gevoel van verbondenheid. Vergeet niet om altijd naar je lichaam te luisteren en de ceremonie op een respectvolle en bewuste manier te benaderen. Net als bij andere spirituele rituelen, zoals het gebruik van de lotusbloem in meditatie of smudgen om negatieve energieën te verwijderen, draait een cacao ceremonie om intentie en verbinding.